Familibilde fra Spiraltoppen

Rundt og rundt

Det gikk fullstendig rundt for Oslo- og Akershusavdelingen, som 20. mai dro på medlemstur til Drammen.
Drammen har måttet tåle mange betegnelser opp gjennom årene, og få av dem taler til byens fordel. I dag har byen kastet all kritikk til side, og fremstår som en liten perle for borgere og besøkere. Da er det nesten litt trist at vi ikke besøker byen mer. Før sto vi i endeløs rekke gjennom trange gater med trehus på alle sider, på vei til hytter og badeliv lenger sør. Nå suser vi over på bro og under i tunnel, og Drammen er ikke lenger stedet vi står i kø. Drammen er stedet som ikke finnes.

Annerledes er det når vi kler oss i halvhundreår gammelt svensk stål, og sviver i gang trauste B16- og B18-maskiner. Da lokker Drammen.

Men man må begynne et sted. Da gjelder det å ha oversikt. Lykkelig for oss kan det kombineres med Drammens viktigste severdighet, intet mindre! I følge Lonely Planet er Spiralen og Spiraltoppen nettopp det. Ikke dårlig karakter for et hull i bakken. Eller kanskje nok en ufortjent karakteristikk av Buskerud-byen.
hpl_100520_0317_e1L_600 Imponerende utsikt fra toppen
Spiralen var det ingeniør-kreative svaret på en saklig utfordring. Drammen skulle på 1950-tallet anlegge to nye gater: Rosenkrantzgata og Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Byingeniør Eivind Olsen lanserte ideen om å gjøre steinuttaket til en attraksjon, og Spiralen kunne åpnes av Kong Olav V, tidsnok til byjubileet i 1961.

Spiralen er altså en 1650 meter lang veitunnel i Bragernesåsen, som snor seg fra 50 meter over havet, med stigning i 1:10 til tunnelmunningen 213 meter over det samme hav. På toppen venter vakker utsikt, flott turterreng, en fin restaurant og en samling gamle bygninger, benevnt Friluftsmuseet.

Så får vi unnskylde oss tvert: Beklager, Drammen. Vi kom aldri lenger enn opp og rundt og ned Spiralen. Men vi fikk sett deg. Vi lover å komme tilbake til dine trehus og broer og elvepromenader. Aldri mer skal vi bare suse forbi. Ihvertfall ikke når vi kjører PV.
hpl_100520_0332_e1L_600  Så hyggelig har vi det på tur!